#Экономика

Нацбанк впервые за 14 месяцев повысил курс доллара

Теперь банки могут осуществлять операции купли-продажи валюты по свободному курсу без ограничения в 1% от предыдущего официального курса, установленного с начала вооруженного конфликта.

Національний банк України (НБУ), отказавшись вперше з липня 2022 року від фіксованого обмінного курсу, встановив новий курс долара на основі результатів торгів на міжбанківському валютному ринку. Це вказують дані регулятора, опубліковані у вівторок, 3 жовтня.

Офіційний обмінний курс гривні до долара на середу встановлений на рівні 36,5901 гривні за 1 долар (+0,0215 грн). Це означає, що курс підвищився більше, ніж на 2 копійки за день.

У той же час на готівковому ринку курс долара підвищився одразу на 25 копійок і становить 38,40 гривні за долар.

Курс євро встановлюється Нацбанком залежно від котирувань на міжнародному ринку. З 4 жовтня його курс буде складати 38,3263 гривні за 1 євро (-0,1914 грн).

Як відомо, з 3 жовтня Нацбанк ввів режим управління гнучкістю обмінного курсу. До цього з початку війни регулятор підтримував фіксований обмінний курс гривні до долара, спочатку 29,25 грн/долар, а з 21 липня 2022 року — 36,57 грн/долар.

Зараз банки матимуть можливість здійснювати операції купівлі-продажу валюти за вільним курсом без обмеження в 1% від попереднього офіційного курсу, встановленого з початку збройного конфлікту. При цьому НБУ обіцяє значно обмежувати коливання курсу, не допускаючи суттєвого ослаблення чи зміцнення гривні.

Нагадаємо, що в вересні НБУ продав рекордний обсяг валюти з січня. А з початку року регулятор продав 19,4 млрд доларів для підтримки балансу на валютному ринку.